satyanandayoga.gr

imageΣουάμι Νιραντζανανάντα - Σάντι Παθ: Η Σανκάλπα ενός Γιόγκι

Ο Σουάμι Νιραντζανανάντα εξηγεί γιατί στην παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα το Σάντι Παθ απαγγέλλεται πάντοτε στο τέλος κάθε προγράμματος. Το Σάντι Παθ αποχαιρετά τους πνευματικούς αναζητητές με θετικές σανκάλπα.

 

 

Ασατομαα-σατγκαμαϊα
Οδήγησέ με από την αναλήθεια στην αλήθεια

Ταμασομαατζιοτιργκαμαϊα
Οδήγησέ με από το σκοτάδι στο φως

Μρτιορμααμρταμγκαμαϊα
Οδήγησέ με από τη θνητότητα στην αθανασία

Σαρβεσαμσβαστιρμπαβατου
Είθε να υπάρξει ευημερία παντού

Σαρβεσααμσαντιρμπαβατου
Είθε να υπάρξει ειρήνη παντού

Σαρβεσααμ πουρναμ μπαβατου
Είθε να υπάρξει ολοκλήρωση και πληρότητα παντού

Σαρβεσαμ μανγκαλαμ μπαβατου
Είθε να υπάρξει αισιοδοξία παντού

Το Σάντι Παθ γράφτηκε με μοναδικό τρόπο από τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και αποτελεί το βασικό κίνητρο των διδασκάλων της Σατυανάντα Γιόγκα. Ο Σουάμι Σατυανάντα επέλεξε αυτά τα επτά μάντρα ως επίκεντρο της Ακαδημίας Γιόγκα του Μπιχάρ αλλά και όσων ασχολούνται με την αποστολή της γιόγκα.

Οι προσωπικοί στόχοι τους μπορεί να αφορούν υγεία, νοητική ισορροπία, αρμονία, ειρήνη ή πνευματική φώτιση. Αυτοί είναι έγκυροι στόχοι και δεν θα πρέπει να απορρίπτονται. Ωστόσο υπάρχει ένας στόχος ο οποίος καθορίζεται από τη γιόγκα για όσους ασκούνται σε αυτήν.

Το Σάντι Παθ αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία της γιόγκα, όπως αυτή χρειάζεται να βιωθεί από έναν ασκούμενο. Τα πρώτα τρία μάντρα αφορούν τους προσωπικούς στόχους τους οποίους χρειάζεται να ανακαλύψουμε στη ζωή. Αντιπροσωπεύουν την προσωπική προσπάθεια και την προσευχή. Εφόσον ο Θεός ή μία ανώτερη δύναμη ηγείται, το άτομο το οποίο καθοδηγείται χρειάζεται να κάνει την προσπάθεια για να προχωρήσει. Η ανθρώπινη προσπάθεια και η θεϊκή προσπάθεια ενώνονται και γίνονται ένα.
Όταν οι προσωπικοί στόχοι της αρμονίας και της ισορροπίας επιτυγχάνονται, τότε μεταμορφώνονται σε στόχους που αγγίζουν τον καθένα. Οι κοινωνικοί στόχοι της γιόγκα δεν είναι λέξεις, αλλά μια πρόσκληση για συνεισφορά και συμμετοχή στην επίτευξη της ευημερίας.

Αυτοί οι στόχοι είναι: σβαστ, αφθονία καλοσύνης και ευημερία, σάντι, αφθονία ειρήνη, πουρναμ, πληρότητα στη ζωή, μανγκαλαμ, ένα ευοίωνο περιβάλλον παντού. Όλους τους παραπάνω στόχους ο αναζητητής της γιόγκα χρειάζεται να τους βιώσει προκειμένου να τελειοποιηθεί στη γιόγκα.

Ένα κερί ανάβει για να φέρει φως στο σκοτάδι. Με τον ίδιο τρόπο, όταν οι αναζητητές θέτουν σανκάλπα για ευημερία, ειρήνη, εύνοια και πληρότητα για ολόκληρο τον κόσμο, θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να βιώσουν αυτές τις σανκάλπα στη ζωή τους. Οι σανκάλπα βιώνονται και επιτυγχάνονται μέσω της γιογκικής σάντανα. Ο γιόγκι βιώνει αυτό που λέει.

Οι προσωπικές και οι κοινωνικές σανκάλπα αντικατοπτρίζουν την πρακτική της κάρμα γιόγκα με έναν όμορφο και ξεκάθαρο τρόπο. Οι κάρμα γιόγκις εργάζονται σκληρά, εσωτερικά μέσω της επίγνωσης και της αυτοπαρατήρησης, και εξωτερικά μέσω της ανάμιξης και της αλληλεπίδρασης. Χρησιμοποιούν τις ποιότητες της κάρμα γιόγκα για να ξεπεράσουν καταστάσεις που τους περιορίζουν με σκοπό να ανακαλύψουν το πλήρες δυναμικό τους. Το αποτέλεσμα είναι ο αυτό-εξαγνισμός, το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως, από την ψευδαίσθηση στην αλήθεια και από το παροδικό στο αιώνιο. Τότε, οι κάρμα γιόγκις γίνονται πρόθυμοι και ικανοί να προσφέρουν δύναμη, κατανόηση και αγνότητα καρδιάς για την εξύψωση του περιβάλλοντος και του κόσμου γενικότερα.

Σαν μια καθημερινή πρακτική, ο αναζητητής κάρμα γιόγκι μπορεί να στοχάζεται πάνω στο νόημα του Σάντι Παθ και να προσπαθεί να το εφαρμόσει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Επίσης, μπορεί να καθοδηγείται και να εμπνέεται από αυτό και να επανασυνδέεται με το σκοπό της κάρμα γιόγκα.

Απόσπασμα από το βιβλίο Karma Yoga Book 7, A Guide to Sadhana in Daily Life ( Ένας οδηγός για Σάντανα στην Καθημερινή Ζωή), Ακαδημία Γιόγκα του Μπιχάρ, Μονγκύρ, Ινδία, 2013, σελ. 65-67.

Είθε να υπάρξει ευημερία παντού.
Είθε να υπάρξει ειρήνη παντού.“ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ” (Δήλωση Απορρήτου)Το Σατυανάντασραμ Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δεν επιδοτείται. Τα προγράμματά του απευθύνονται στα μέλη του. Οι εισφορές και δωρεές σας συμβάλλουν στο
φιλανθρωπικό μας έργο μέσα από τη δραστηριότητα του Σατυανάντα Μαθ για την ενίσχυση των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοήθειας. Οι εισφορές καλύπτουν το λειτουργικό κόστος
των προγραμμάτων και δεν επιστρέφονται, δεν μεταφέρονται και ούτε μεταβιβάζονται. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα χωρίς ενημέρωση. Συνιστούμε την έγκαιρη κράτηση. 

Τo SATYANANDA YOGA® είναι σήμα κατατεθέν που ανήκει στην IYFM και χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

 Σατυανάντασραμ Ελλάδος:

1. 'Ασραμ Παιανία:  Τ.Θ. 22 | 19002 Παιανία | Τηλ.: +30 210 6644189, 210 6028531 | Φαξ: +30 210 6644048, email: info@satyanandayoga.gr
2. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Παιανίας,  Διαδόχου Κωνσταντίνου 32, 19002 Παιανία, Τηλ: 210 6641545, email: sycp@satyanandayoga.gr
3. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Αθηνών, Αγίου Δημητρίου 26, 1ος όροφος, Πλ. Ηρώων – Ψυρρή, 10554 Αθήνα, Τηλ: 210 3311178, email: syca@satyanandayoga.gr
4. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Θεσσαλονίκης, Προξένου Κορομηλά 1, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 283109, Φαξ: 2310 229574, email: sycs@satyanandayoga.gr

© 2000-2018 satyanandayoga.gr | powered by icehosting.com

Για την πιο αποδοτική περιήγησή σας χρησιμοποιούνται cookies και άλλες τεχνολογίες. Με την περιήγησή σας, αποδέχεσθε τους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ τους