satyanandayoga.gr

imageΣουάμι Σιβαμούρτι - Γιόγκα, Κάρμα, και Πεπρωμένο

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι από σάτσανγκ που δόθηκαν από την Σουαμι Σιβαμούρτι στο Σατυανάντασραμ στην Παιανία. Η Σουαμι Σιβαμουρτι θα καθοδηγησει το σεμινάριο "Γιογκα, Καρμα και Περπωμένο" στις 21 Δεκεμβρίου 2014 στο Κέντρο ΖΕΝ στην Αθηνα.

Τι είναι κάρμα και αν καθορίζει το πεπρωμένο του ανθρώπου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν ακούσει για την σανσκριτική λέξη κάρμα. Χρησιμοποιείται αρκετά συχνά. Παντού, οι άνθρωποι μιλάνε για το κάρμα. Κάρμα είναι ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος.
Με απλά λόγια σημαίνει ότι αν κάνετε καλό, τότε καλό θα έρθει στο δρόμο σας. Αν κάνετε κακό, τότε κακό θα έρθει. Η κατανόηση του κάρμα μας μαθαίνει να είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας. Όταν πραγματικά κατανοήσουμε το κάρμα και όταν πραγματικά αποκτήσουμε την εμπειρία της επίδρασης που έχει στη ζωή μας, δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για όσα μας συμβαίνουν. Μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε πως οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό. Με την κατανόηση του κάρμα έρχεται και η κατανόηση ότι η μετενσάρκωση υπάρχει. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για να αντιμετωπίσουμε μία ορισμένη ποσότητα κάρμα. Αυτό είναι το πεπρωμένο μας.
Ότι αντιμετωπίζω σήμερα είναι αποτέλεσμα των παρελθοντικών μου πράξεων. Όχι με την έννοια της τιμωρίας και της ανταμοιβής, αλλά εξαιτίας της άμεσης συνέπειας που ακολουθεί μία αιτία. Αν στηριχτώ στον τοίχο που είναι πίσω μου, θα με στηρίξει, αλλά αν ορμήσω προς αυτόν απερίσκεπτα, θα με ρίξει αναίσθητη. Ο τοίχος δεν με τιμωρεί ούτε με επιβραβεύει, είναι η στάση που έχω που φέρνει το ανάλογο αποτέλεσμα. Κάπως έτσι λειτουργεί το κάρμα.
Το κάρμα, μας καθοδηγεί και μας κατευθύνει, επίσης μας δίνει τις απαραίτητες εμπειρίες για να κάνουμε το επόμενο βήμα στην εξέλιξή μας. Μέσα από τις εμπειρίες μαθαίνουμε συνεχώς.

Στην ζωή μας ορισμένα πράγματα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα του κάρμα μας. Πρέπει να συμβούν ή μπορούμε να τα αποφύγουμε;
Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε. Δε μπορείτε να αλλάξετε τα γεγονότα και τις περιστάσεις στην ζωή σας, που συμβαίνουν εξαιτίας της συσσώρευσης των δικών σας κάρμας. Το μόνο που μπορείτε να αλλάξετε, ή το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο έχετε κάποιον έλεγχο, είναι στο πώς θα ανταποκριθείτε, στην αντίδρασή σας, στο πώς θα χειριστείτε το γεγονός, την περίσταση. Θα το αντιμετωπίσετε με επίγνωση και με έναν ισορροπημένο νου; Θα αντιδράσετε αρνητικά; Θα μετατρέψετε κάτι το οποίο είναι ένα δύσκολο γεγονός στην ζωή σας σε κάτι θετικό; Εκεί είναι όπου μπορείτε να έχετε κάποιον έλεγχο στις αντιδράσεις σας. Αν δεν είχαμε έλεγχο πάνω στον τρόπο που αντιδράμε στις καταστάσεις, τους ανθρώπους και τα γεγονότα, τότε ποια διαφορά θα υπήρχε ανάμεσα σε μας και το ζωικό βασίλειο; Τα ζώα κοιμούνται, τρώνε, αναπαράγονται και αντιδρούν ενστικτωδώς. Ο Σρι Σουάμιτζι πολλές φορές έχει πει ότι αυτό που διαχωρίζει εμάς από το ζωικό βασίλειο, είναι η επίγνωση. Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι υπάρχει. Ακόμη κι ο πιο αδιάφορος νους γνωρίζει ότι υπάρχει. Είναι δώρο να είσαι άνθρωπος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουμε και καθώς ο νους μας εξελίσσεται και η επίγνωσή μας διευρύνεται, αποκτούμε όλο και περισσότερη επίγνωση μιας εσωτερικής ανώτερης ύπαρξης. Όσο περισσότερο έχουμε επίγνωση αυτής της ύπαρξης, τόσο μεγαλύτερο έλεγχο αποκτούμε πάνω στις αντιδράσεις μας απέναντι στους ανθρώπους, τα γεγονότα και τις καταστάσεις. Αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσει κανείς. Να καταφέρει να γίνει κύριος του νου του. Αυτό απαιτεί πειθαρχία, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο για την αυτο-εξέλιξή μας και για να μπορέσουμε να επιτύχουμε σε οποιονδήποτε τομέα στη ζωή μας.
Αν δεν μπορείτε να δαμάσετε το νου σας, τότε οι σχέσεις σας, η προσωπική και επαγγελματική σας ζωή θα επηρεαστούν. Είναι απαραίτητο να υπάρχει έλεγχος σε κάθε τομέα της ζωής μας για να μπορούμε να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο που χρειάζεται να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις και τα γεγονότα ώστε να μάθουμε από αυτά. Αν καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε χτίζουμε ένα καλύτερο κάρμα για το μέλλον. Έτσι λοιπόν, ο τρόπος για να βελτιώσουμε την ζωή μας είναι να μάθουμε πώς να γίνουμε κύριοι του νου μας και να ασκηθούμε στις απαραίτητες τεχνικές. Εκείνος που δαμάζει το νου του αποκτά μεγάλη δύναμη, βαθειά σοφία και μεγάλη αγάπη.

Πόσο ελεύθερη βούληση υπάρχει σε σχέση με το κάρμα;
Το πόση ελεύθερη βούληση έχουμε εξαρτάται από το επίπεδο της εξέλιξής και της επίγνωσης μας. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα από αυτά που μας συμβαίνουν στην ζωή μας είναι καρμικά και πόσα δεν είναι.
Η ελεύθερη βούληση είναι κάτι που έχουμε κερδίσει, αλλά πόση ελεύθερη βούληση έχουμε δε μπορεί να μετρηθεί. Ανάλογα με την ελεύθερη βούληση που έχουμε αυτή τη στιγμή χειριζόμαστε και τις τωρινές μας καταστάσεις. Για παράδειγμα, πώς αντιδράμε αν κάποιος μας μιλήσει άσχημα; Αν έχουμε αναπτύξει ένα ορισμένο επίπεδο επίγνωσης, μπορούμε να επιλέξουμε να αντιδράσουμε αρνητικά ή θετικά, κατάλληλα ή μη κατάλληλα. Εναπόκειται σε εμάς. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε. Έχουμε λίγη ελεύθερη βούληση, η οποία θα ορίσει το μελλοντικό μας κάρμα.
Όσο περισσότερο εξελισσόμαστε, τόσο περισσότερο αφυπνίζονται τα τσάκρας ή τα παραψυχικά κέντρα στο σώμα. Εκείνα, με την σειρά τους αφυπνίζουν τα αντίστοιχα κέντρα στον εγκέφαλο τα οποία επιτρέπουν στην έμφυτη ευφυΐα και τη σοφία να εκφραστούν. Σιγά – σιγά, η ελεύθερη βούληση που έχουμε διευρύνεται και αποκτάμε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο πεπρωμένο μας. Όταν η συνειδητότητα μας επικεντρωθεί στο άναχατ τσάκρα τότε μας δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουμε την ελεύθερη βούληση. Καθώς η επίγνωσή μας διευρύνεται, αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε την δυνατότητα της ελεύθερης βούλησης που έχουμε μας σε σχέση με το κάρμα μας. Όταν η επίγνωση είναι στα χαμηλότερα τσάκρας, παραμένουμε εντελώς εξαρτώμενοι από το πραράμπντα κάρμα μας.
Οπότε, πόση ελεύθερη βούληση έχουμε σε σχέση με το κάρμα μας, αυτό δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Πολλές φορές ότι εμφανίζεται ως εσωτερική γνώση και αλήθεια, στην πραγματικότητα υποκινείται από το εγώ μας και την νωθρότητά ή την έπαρσή του. Όταν δεν γνωρίζουμε την διαφορά, ο γκούρου θα μας καθοδηγήσει ανάλογα.

"Το να εκτελείς κάρμα γιόγκα με μη προσκόλληση είναι το μόνο μέσο για να βγεις από τον τροχό του κάρμα."

Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι
 

“ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ” (Δήλωση Απορρήτου)Το Σατυανάντασραμ Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δεν επιδοτείται. Τα προγράμματά του απευθύνονται στα μέλη του. Οι εισφορές και δωρεές σας συμβάλλουν στο
φιλανθρωπικό μας έργο μέσα από τη δραστηριότητα του Σατυανάντα Μαθ για την ενίσχυση των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοήθειας. Οι εισφορές καλύπτουν το λειτουργικό κόστος
των προγραμμάτων και δεν επιστρέφονται, δεν μεταφέρονται και ούτε μεταβιβάζονται. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα χωρίς ενημέρωση. Συνιστούμε την έγκαιρη κράτηση. 

Τo SATYANANDA YOGA® είναι σήμα κατατεθέν που ανήκει στην IYFM και χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

 Σατυανάντασραμ Ελλάδος:

1. 'Ασραμ Παιανία:  Τ.Θ. 22 | 19002 Παιανία | Τηλ.: +30 210 6644189, 210 6028531 | Φαξ: +30 210 6644048, email: info@satyanandayoga.gr
2. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Παιανίας,  Διαδόχου Κωνσταντίνου 32, 19002 Παιανία, Τηλ: 210 6641545, email: sycp@satyanandayoga.gr
3. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Αθηνών, Αγίου Δημητρίου 26, 1ος όροφος, Πλ. Ηρώων – Ψυρρή, 10554 Αθήνα, Τηλ: 210 3311178, email: syca@satyanandayoga.gr
4. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Θεσσαλονίκης, Προξένου Κορομηλά 1, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 283109, Φαξ: 2310 229574, email: sycs@satyanandayoga.gr

© 2000-2018 satyanandayoga.gr | powered by icehosting.com

Για την πιο αποδοτική περιήγησή σας χρησιμοποιούνται cookies και άλλες τεχνολογίες. Με την περιήγησή σας, αποδέχεσθε τους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ τους