satyanandayoga.gr

imageΣουάμι Σιβαμούρτι - Ζωή στο Άσραμ

Το ακόλουθο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από μια ομιλία που έδωσε η Σουάμι Σιβαμούρτι κατά τη διάρκεια του εισαγωγικού σεμιναρίου «Ζωή στο άσραμ», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1 -2 Ιουνίου 2014.


Στα αρχαία χρόνια, τα άσραμ υπήρχαν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα, χωρίς να ονομάζονται με τον όρο άσραμ. Όταν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης ή ο Επίκτητος μάζευαν τους μαθητές τους σε ένα μέρος, εκείνο το μέρος αντιπροσώπευε αυτό που ονομάζουμε σήμερα άσραμ.
Άσραμ είναι ένα χώρος ή τόπος όπου οι άνθρωποι έρχονται για να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και για να εργαστούν σκληρά. Σε ένα άσραμ κανείς εργάζεται πολύ σκληρά για να κατανοήσει τον εαυτό του, να συνειδητοποιήσει την σύνδεσή του με τους άλλους, να βελτιώσει την επικοινωνία του και να συντηρήσει, μέσα από τη σκληρή εργασία, το περιβάλλον που υπάρχει. Όταν κανείς έρχεται για πρώτη φορά στο άσραμ, ενδεχομένως όλα να του φαίνονται παράξενα, και να αισθάνεται λίγο εκτός τόπου. Όταν πήγα για πρώτη φορά σε άσραμ, έγραψα στο ημερολόγιό μου: «Νομίζω ότι έχω έρθει σε λάθος μέρος, αλλά.. εδώ είμαι.» Ένα άσραμ μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Το διάστημα που πέρασα στο άσραμ στην Ινδία έπιασα μερικές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται: «Θα μπορέσω να καταλάβω άραγε ποτέ πώς δουλεύει ένα άσραμ;». Μερικές φορές υπάρχουν τόσες πολλές αντιφάσεις, τόσα πολλά παράδοξα, που απλά φαίνονται σαν να μην συμβαδίζουν με την κοινή λογική. Έτσι μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει ένα άσραμ. Η κατανόηση έρχεται μόνο μέσα από την εμπειρία, από το να ζει κανείς την στιγμή, και από την ικανότητα να μπορεί να απορροφήσει εκείνα που έχει να του προσφέρει ένα άσραμ. 

Σε ένα άσραμ θα βρείτε ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τον νου τους και τα συναισθήματά τους, και θα βρείτε επίσης ανθρώπους που μόλις τώρα αρχίζουν να το μαθαίνουν αυτό. Θα δείτε άτομα από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας και άτομα από τα χαμηλότερα. Θα βρείτε ανθρώπους από διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικά ενδιαφέροντα, και από διαφορετικούς δρόμους της ζωής. Σε ένα άσραμ ο καθένας θεωρείται ίσος και έχει την ίδια ευκαιρία να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Μερικοί άνθρωποι θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία ενώ άλλοι δεν είναι σε θέση να το κάνουν, ακόμη και μετά από χρόνια. 

Ένα άσραμ είναι ένας μικρόκοσμος, μια μινιατούρα του κόσμου, όπου τα πάντα «μεγαλοποιούνται», όπου οι περιορισμοί σας φαίνεται να τοποθετούνται μπροστά από έναν προβολέα, όχι μόνο για να τους αναγνωρίσετε, αλλά επίσης για να τους δουν και οι άλλοι. Είναι ένα μέρος όπου βλέπουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας και μαθαίνουμε να τις αποδεχόμαστε. Επίσης, μαθαίνουμε πως να μετατρέπουμε τις αδυναμίες μας σε δυνάμεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τους άλλους όπως είναι. Έτσι τα άσραμ είναι αναγκαία στο σύγχρονο κόσμο, διότι εκεί, είναι κανείς σε θέση να ανακαλύψει τον εαυτό του χωρίς να προσποιείται ότι είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι. 

Ένα άσραμ δεν είναι ένα χώρος όπου θα πρέπει να προσδοκείτε να ζήσετε με τις ίδιες ανέσεις όπως στο σπίτι σας. Στο σπίτι σας έχετε ιδιαίτερες ανέσεις, αλλά εδώ βγαίνετε από την «ζώνη της άνεσης» και εισέρχεστε κατά διαστήματα στην «ζώνη τεντώματος» και μαθαίνετε πως να προσαρμόζεστε. Είναι σημαντικό, κατά διαστήματα, να ζούμε σε αυτή την «Ζώνη τεντώματος» και να μάθουμε πώς να προσαρμοζόμαστε σε καινούργιες καταστάσεις, διότι στη ζωή θα αντιμετωπίσουμε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, άλλες ευχάριστες και άλλες μη ευχάριστες. Αν δεν μάθουμε να τις χειριζόμαστε, τότε θα μπούμε στη «Ζώνη πανικού». Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα όταν βρισκόμαστε στην κατάσταση της «Ζώνη τεντώματος», και βρισκόμαστε στο άσραμ για να επιταχύνουμε την εξέλιξή μας. Όταν έρχεται κανείς σε ένα άσραμ, είναι σημαντικό να ζήσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να έρθει αντιμετωπος με τον εαυτό του και τους άλλους, μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν είναι εξοικειωμένος. Τότε έρχεται στο προσκήνιο ο αληθινός μας χαρακτήρας. Όταν βρισκόμαστε στο δικό μας περιβάλλον κατά κάποιο τρόπο είμαστε προστατευμένοι, αλλά σε ένα άσραμ κανείς εκτίθεται και ίσως να νιώθει άβολα, παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς στην προσπάθεια μας για να βελτιωθούμε. Σε ένα άσραμ θα πρέπει να υπάρχει κάποια πρόκληση, διότι μέσω της σύγκρουσης και μέσω των προκλήσεων εξελισσόμαστε. Η πρόκληση συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο φυσικό επίπεδο, αλλά επίσης στο νοητικό, στο συναισθηματικό και στο πνευματικό. Θα πρέπει επίσης να θυμάται κανείς ότι το άσραμ δεν είναι ένα μέρος για να κρίνουμε, να κριτικάρουμε ή να παραπονούμαστε. Τα πάντα χρειάζεται να αντιμετωπίζονται ως μια εμπειρία μάθησης. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων του Σατυανάντασραμ Ελλάδος το 1985 ο Σουάμι Σατυανάντα είπε: 
"Οι διαμενοντες στο ασραμ και οι επισκεπτες θα πρεπει να θυμουνται οτι δεν ειναι ενας χωρος για κριτική. Οι ανθρωποι ερχονται στο ασραμ για να επιτυχουν ειρηνη του νου. Εδω οι ανθρωποι ερχονται για να απαλλαχτουν απο την εξαντληση που τους δημιουργει η ζωη."

Οτιδήποτε συμβαίνει σε ένα άσραμ συμβαίνει για ένα σκοπό, συμβαίνει για κάποιο λόγο. Τι είναι αυτό που στέκεται ανάμεσά σε εμάς και σε αυτό που αναζητούμε; Είναι το εγώ, και είναι το εγώ που αντιδράει απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις – πάντα είναι το εγώ. Κάθε φορά που αντιδρούμε σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή κατάσταση, είναι εξαιτίας του εγώ. Σε ένα άσραμ το εγώ ρυθμίζεται, και αυτό μπορεί να είναι μια επώδυνη εμπειρία. 

Αυτό το άσραμ έχει μία ιδιαίτερη δόνηση και ενέργεια που επιδρούν σε πολύ λεπτά επίπεδα, διότι οι διδάσκαλοι της παράδοσής μας έχουν περάσει χρόνο εδώ. Οι πνευματικές τους δονήσεις βρίσκονται εδώ. Ποτέ μη σκεφτείτε ότι επειδή ο γκούρου δε βρίσκεται σε φυσικό επίπεδο δεν παρατηρεί τι συμβαίνει. Βλέπει και βοηθάει, και σας υποστηρίζει κάθε στιγμή. Υπάρχουν εκείνοι από μας που έχουν επίγνωση για αυτό και εκείνοι που δεν έχουν την επίγνωση του. Επίσης, η κοινή προσπάθεια όλων όσων ζουν σε ένα άσραμ να βελτιώσουν τον εαυτό τους και οι οποίοι προσβλέπουν σε υψηλότερα επίπεδα, αυξάνει την ενέργεια του άσραμ. 

Όταν πήγα για πρώτη φορά στο άσραμ στην Ινδία όλα ήταν τελείως διαφορετικα από ότι είναι σήμερα.. Με τον ίδιο τρόπο το άσραμ εδώ δεν είναι καθόλου το ίδιο όπως όταν πρωτοξεκινήσαμε. Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν τουαλέτες, είχαμε μόνο μερικές τρύπες στην πίσω αυλή. Είχαμε δύο σημαίες, μια κόκκινη και μια πράσινη και τοποθετούσαμε την πράσινη σημαία όταν η τουαλέτα ήταν ελεύθερη ή την κόκκινη σημαία όταν ήταν κατειλημμένη. Όταν ένα άσραμ πρωτοξεκινά, οι συνθήκες είναι στοιχειώδης. Είχα την τύχη να βρίσκομαι στο Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ τα πρώτα χρόνια. Όταν η δασκάλα μου της γιόγκα στην Αυστραλία με ρώτησε πώς τα κατάφερα, θυμάμαι ότι σκέφτηκα τι περίεργη ερώτηση ήταν αυτή, διότι για να είμαι ειλικρινής δεν είχα καν συνειδητοποιήσει τις φυσικές δυσκολίες. Ήμουν τόσο απορροφημένη στο να ζω στο πνευματικό περιβάλλον του γκούρου μου και να παρακολουθώ τα σάτσανγκ του και να μαθαίνω όλα εκείνα τα πράγματα που πάντα ήθελα να μάθω, που οι δυσκολίες απλά έσβησαν. Οι πνευματικές και νοητικές δονήσεις επισκίαζαν τις φυσικές δυσκολίες. Ήταν μόνο όταν εκείνη μου έκανε αυτή την ερώτηση που θυμήθηκα ότι πράγματι, όταν πήγαινα να κάνω ντους, έκανα παρέα με χίλια κουνούπια. Θυμάμαι να στέκομαι κάτω από το ντους, να αρπάζω την πετσέτα μου και να πηγαίνω γρήγορα πίσω στο δωμάτιό μου για να ξεφύγω από τα κουνούπια, αλλά ήταν αυτές οι συνθήκες που έφεραν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην προσωπικότητά μου. Αν ακούσετε τα DVD του Σουάμι Σατυανάντα ή διαβάσετε τα γραπτά του όπου μιλάει για τα πρώτα χρόνια που έζησε στο άσραμ του Σουάμι Σιβανάντα, τι βίωσε και τι πέρασε, τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, θα τον ακούσετε να λέει ότι αυτές οι εμπειρίες είναι απαραίτητες για να εξαλείψει κανείς τα κάρμας του ώστε να λάβει χώρα η εσωτερική μεταμόρφωση.

“ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ” (Δήλωση Απορρήτου)Το Σατυανάντασραμ Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δεν επιδοτείται. Τα προγράμματά του απευθύνονται στα μέλη του. Οι εισφορές και δωρεές σας συμβάλλουν στο
φιλανθρωπικό μας έργο μέσα από τη δραστηριότητα του Σατυανάντα Μαθ για την ενίσχυση των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοήθειας. Οι εισφορές καλύπτουν το λειτουργικό κόστος
των προγραμμάτων και δεν επιστρέφονται, δεν μεταφέρονται και ούτε μεταβιβάζονται. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα χωρίς ενημέρωση. Συνιστούμε την έγκαιρη κράτηση. 

Τo SATYANANDA YOGA® είναι σήμα κατατεθέν που ανήκει στην IYFM και χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

 Σατυανάντασραμ Ελλάδος:

1. 'Ασραμ Παιανία:  Τ.Θ. 22 | 19002 Παιανία | Τηλ.: +30 210 6644189, 210 6028531 | Φαξ: +30 210 6644048, email: info@satyanandayoga.gr
2. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Παιανίας,  Διαδόχου Κωνσταντίνου 32, 19002 Παιανία, Τηλ: 210 6641545, email: sycp@satyanandayoga.gr
3. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Αθηνών, Αγίου Δημητρίου 26, 1ος όροφος, Πλ. Ηρώων – Ψυρρή, 10554 Αθήνα, Τηλ: 210 3311178, email: syca@satyanandayoga.gr
4. Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Θεσσαλονίκης, Προξένου Κορομηλά 1, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 283109, Φαξ: 2310 229574, email: sycs@satyanandayoga.gr

© 2000-2018 satyanandayoga.gr | powered by icehosting.com

Για την πιο αποδοτική περιήγησή σας χρησιμοποιούνται cookies και άλλες τεχνολογίες. Με την περιήγησή σας, αποδέχεσθε τους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ τους