satyanandayoga.gr

Ένα Οραμα για τις Ομάδες Γυναικών στην Ελλάδα

Καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας, η ισχύς, ο έλεγχος, η διαδικασία λήψης αποφάσεων, η καθοδήγηση κι η διοίκηση όλων των κύριων πνευματικών παραδόσεων, καθώς επίσης οι περισσότερες λαϊκές κυβερνήσεις και μορφές εξουσίας ήταν κατεξοχήν πατριαρχικές και ιεραρχικές στη δομή τους. Στις γυναίκες δεν είχαν αναγνωριστεί ίσα δικαιώματα με τους άντρες, μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς ή τους πολιτισμούς γενικότερα.

Οι ομάδες γυναικών, που ανήκουν στην κοινότητα της Σατυανάντα Γιόγκα της Ελλάδας, δημιουργήθηκαν ώστε να αντανακλούν τις καλοδεχούμενες ιστορικές αλλαγές, οι οποίες πραγματώνονται τον τελευταίο καιρό μέσα στην κοινωνία, για τη διόρθωση των φυλετικών ανισοτήτων και της καταπίεσης και της υποδούλωσης της γυναίκας. Θεωρούμε ότι η αποστολή μας είναι δίπτυχη. Πρώτα, να συζητήσουμε και να μορφοποιήσουμε τη συνεισφορά που εμείς, ως Ελληνίδες, ως γιογκίνι κι ως σανυάσιν, μπορούμε να προσφέρουμε για την προαγωγή των γυναίκειων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Η πρόταση μας λαμβάνει υπ’ όψη της τις διδασκαλίες της γιόγκα και της σανυάσα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευθύνες, μέσα από τη γνώση του ντάρμα, των γιάμα και των νιγιάμα, από τη γυναίκεια οπτική. Προσπαθούμε να αναζητήσουμε τους τρόπους και τα μέσα, ώστε η κατανόησή μας γι’ αυτές τις αρχές να βρει εφαρμογή στα σπίτια και τις τοπικές κοινότητές μας, καθώς και την επίδραση που έχουν οι θηλυκές αυτές ποιότητες στην τωρινή ακαμψία κι επιθετικότητα πολλών υπαρχόντων πατριαρχικών δομών εξουσίας. Πώς μπορεί ο κανόνας κι ο έλεγχος να ασκηθούν από γυναίκες που έχουν διαφορετική προσέγγιση και εφαρμογή, από εκείνη των ανδρών και πώς μπορούν από κοινού οι γυναίκες κι οι άνδρες να εργαστούν μαζί, αρμονικά, καθώς και με ισότητα σε κάθε πλευρά της ζωής και κάθε κοινωνική οργάνωση; Η απελευθέρωση των γυναικών είναι ταυτόχρονα κι η απελευθέρωση των αντρών.

Δεύτερον, έχουμε την πρόθεση να μελετήσουμε και να ερευνήσουμε τη συνεισφορά των γυναικών, μέσα στην ιστορία, σχετικά με τη βελτίωση της ζωής και της ανθρωπότητας. Μαθαίνουμε από τις ιστορίες γυναικών, τόσο στην κοινωνική, όσο και στην ιστορική «αρένα», όπως επίσης κι από τις αναρίθμητες ιστορίες γυναικών που έζησαν ζωές μεγαλειώδους αφοσίωσης, θάρρους και καλοσύνης και μέσα από τα βάθη της σοφίας, των οποίων, θεμελιώθηκαν οι ζωές μας. Μητέρες, σύζυγοι, κόρες, αδελφές και φίλες που περπάτησαν σε αυτή τη γη όσο καλύτερα μπορούσαν, μετέδωσαν τον εσωτερικό τους πλούτο και πέθαναν χωρίς δόξα και φήμη. Οι ιστορίες αυτών των γυναικών είναι ιστορίες σοφίας, ανοχής, προσαρμοστικότητας, θυσίας, υπομονής, αντοχής, δημιουργικότητας, μη-βίας, θεραπείας, θάρρους και βαθειάς αγάπης. Υπάρχουν επίσης ιστορίες γυναικών που υπέφεραν, που κακοποιήθηκαν, που περιθωριοποιήθηκαν, και υπέστησαν διακρίσεις, που τους αρνήθηκαν ευκαιρίες που είχαν τα αδέλφια τους και που έζησαν ζωές χωρίς τα προνόμια της μόρφωσης, της καριέρας και της οικονομικής ανεξαρτησίας. Έχουμε ένα καθήκον απέναντι σε όλες αυτές τις γυναίκες, να συλλέξουμε τις ιστορίες τους, να τις γιορτάσουμε και να τις τιμήσουμε, να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τη σοφία τους και να μεταφέρουμε την ευθυκρισία και τη γνώση τους στις μελλοντικές γενιές.


Μέχρι στιγμής, έχουμε εστιάσει στη Θηλυκή Θεότητα με την μελέτη και την έρευνα μας πάνω στις Θεές της Ελλάδας και της Ινδίας και του πώς οι ενέργειες τους εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη γυναίκα. Έχουμε επίσης μελετήσει κάποια στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και έχουμε παρουσιάσει ένα θεατρικό δρώμενο, το λόγο της Διοτίμας πάνω στην αγάπη, όπως τον απέδωσε ο Σωκράτης στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα. Έχουν επίσης γίνει διάφορες συζητήσεις πάνω σε θέματα υγείας που αφορούν στη γυναίκα και πάνω στις μεταβατικές περιόδους της ζωής της, από την παιδική ως την τρίτη ηλικία. Όλα αυτά τα πεδία έρευνας και δημιουργικής έκφρασης εμβαθύνουν και σταθεροποιούν τη γνώση μας για τη γυναίκα μέσα στη δική μας πνευματική κληρονομιά και κουλτούρα και μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να παρατηρούμε τις ομοιότητες μέσα από μία γιογκική οπτική. Αυτό μας προσφέρει ισχυρά πνευματικά θεμέλια για να βασιστούμε και να προχωρήσουμε μέσα σε κοινωνικά και κοσμικά πεδία.Ένα από τα χαρακτηριστικά των γυναικών, σε όλες τις εποχές, υπήρξε η ικανότητά τους να μοιράζονται τα ταλέντα, τα χαρίσματα και τις γνώσεις που κατείχαν ελεύθερα με όλους, όποτε χρειαζόταν, χωρίς φόβο ή ανταλλάγματα. Το μοίρασμα είναι μία ενέργεια που κινείται οριζόντια, σε αντίθεση με την πιο κάθετη κι ευθεία αρσενική ενέργεια που εκφράζεται στην πατριαρχία. Η εγγενής αρμονία του μάνταλα βρίσκεται στις τέσσερις ίσες πλευρές του τετράγωνου σταυρού και των δύο. Στόχος μας είναι να διδάξουμε μέσα από το παράδειγμα της ζωής μας ως γυναίκες, να υποστηρίζουμε κάθε μέλος της ομάδας μας με τους δεσμούς της αδελφοσύνης, και να εφαρμόζουμε την ισότητα και την αρμονία στις κοινότητες μας έχοντας συνείδηση ότι η ενότητα επιτυγχάνεται καλύτερα μέσα από την αποδοχή και την ανοχή της διαφορετικότητας.

Η θηλυκή αδελφότητα είναι ένας δημιουργικός δεσμός γυναικών που χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, ενδυνάμωση, ενσυναίσθηση, αδελφοσύνη, καθοδήγηση, μοίρασμα, υποστήριξη και αγάπη. Το να γνωρίζουμε ότι ανήκουμε σε μια ομάδα γυναικών, που μας υποστηρίζει στο ταξίδι μας προς τη πραγμάτωση της δικής μας ανεξάρτητης και μοναδικής έκφρασης, διαλύει κάθε προηγουμένη αίσθηση απομόνωσης που μπορεί να είχαμε βιώσει. Μετασχηματίζει μία αίσθηση ότι ζούμε στα περιθώρια της κοινωνίας και μας προωθεί στο κέντρο της ηγεσίας, με αυτοπεποίθηση για να συνεισφέρουμε στην ουσιαστική κοινωνική αλλαγή και την ανάπτυξη. Η γυναίκεια αδελφότητα ενθαρρύνει τις γυναίκες να διευρύνουν τα ταλέντα και τους ορίζοντές τους. Η επίγνωση της αδελφότητας και της υποστήριξης εμβαθύνει τον αυτοσεβασμό, την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια. Επίσης μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που θα προκύψουν καθώς ο συνεχώς μεταβαλλόμενος κόσμος προσφέρει ρόλους και ευκαιρίες στις γυναίκες, που τους είχαν αρνηθεί στο παρελθόν. Υποστηρίζει την αποκέντρωση, το διάλογο και τη δικτύωση, παρά τη συγκεντρωτική πατριαρχική δομή της διαχείρισης. Οδηγεί στην ολιστική απελευθέρωση των γυναικών και, μέσα από την ελευθερία τους, στο μετασχηματισμό των περιοριστικών και στερεότυπων αντρικών ρόλων. Η γυναικεία αδελφότητα έχει να κάνει με ίσα δικαιώματα κι ευκαιρίες για όλα τα ανθρώπινα πλάσματα. Ισότητα και ποικιλομορφία, όχι ομοιότητα και συμμόρφωση.

Πάντα θα αναζητούμε την καθοδήγηση, τις ευλογίες και τη χάρη των γκούρου μας - Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και Σουάμι Νιραντζανάντα Σαρασουάτι - και θα προσπαθούμε να διδαχθούμε από τις πολλές πνευματικές μητέρες και πατέρες που μας κληροδότησαν την κληρονομιά τους.

Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, Συμπόσιο Γυναικών, Σατυανάντασραμ Ελλάδας, 28 - 29 Μάη 2011 

© 2000-2018 satyanandayoga.gr | powered by icehosting.com

Για την πιο αποδοτική περιήγησή σας χρησιμοποιούνται cookies και άλλες τεχνολογίες. Με την περιήγησή σας, αποδέχεσθε τους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ τους